Dünyanın 'En Eski' Periyodik Tablosu

St Andrews Üniversitesi’ndeki bir laboratuvarın temizliği sırasında dünyanın en eskisi olduğuna inanılan bir periyodik tablo bulunmuştur. 2014 yılında eski kimya ekipmanları arasında bulunduğundan beri bu kırılgan tablonun kimliğini doğrulamak ve korumak için çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Uzmanlar tarafından periyodik tablonun 1879-1886 yılları arasında basıldığı belirtilmiştir.

 

Dünyanın 'En Eski' Periyodik Tablosu

 

Rus kimyager ve mucit Dimitri Mendeleev, periyodik tablo konusundaki ünlü açıklamasını 1869’da yapmıştır. St Andrews Üniversitesi’ndeki tablo ise, 1875-1888 yılları arasında Viyana’da faaliyet gösteren bir bilim insanını işaret eden Almanca içeriğe sahiptir.

 

 

 

Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör Eric Scerri, periyodik tabloyu 1879-1886 yılları arasında basılmış olarak tarihlendirmiştir. Sırasıyla 1875 ve 1879 yıllarında keşfedilen galyum ve skandiyum elementleri bu tabloda yer alırken 1886’da keşfedilen germanyum elementi yer almamıştır. Ayrıca Üniversite, tablonun daha erken bir basımının bulunmadığını söylemiştir.

     Dünyanın 'En Eski' Periyodik Tablosu

 

St Andrews Üniversitesi’ndeki eski Kimya Başkanı Prof. David O’Hagan ise,Dünyanın 'En Eski' Periyodik Tablosu

“St Andrews Üniversitesi’nde dünyanın en eski periyodik tablosunun keşfini dikkat çekici bulmanın yanında, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Bilimde en önemli başarılardan biri” olarak Uluslararası Periyodik Tablo Yılı ilan edilen ve periyodik tablonun oluşumunun 150. yıldönümüne denk gelen ‘2019’ yılı için bir dizi etkinliğe sahip olduklarını belirtmiştir.

 

Çeviri: Labpoint Türkiye

Kaynak: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-46904926

Dostlarınızla Paylaşın !

Yorumlarınızı Paylaşın