MİADSIZ ALKOL

Alkol denilince çoğu kimyacı iyi bir çözücü olarak aklına getirir hemen..

Yıllanmış şarap da deriz mesela..

Kolonyadan da aşinayızdır alkole , parfümden de..

Bazen yemeklere de katarız , içki olarak da kullanırız..

Patolojilerde de yer veririz,ilaçlarda da..

Hatırlar mısınız eski filmlerde DISINFECTANT yazan tasları..

bilim ve teknoloji-alkol-kozmetik-parfüm-labpointbilim ve teknoloji-alkol-sıvı-içecek-labpoint

Alkol mikroorganizmal etkinliği oldukça yüksek olan bir madde olduğundan dolayı günümüzde de pek çok dezenfektan türevinin içerisinde yer almaktadır. Alkoller bakterilere, mantarlara, virüslere karşı oldukça etkilidir ve kısa sürede bahsekonu olan mikroorganizmaları yok edebilmektedir.

bilim ve teknoloji-alkol-dezenfektan-labpoint

Alkolün dezenfeksiyon etkisine değinmeden yapamayacağım: Alkollerin % 70 lik oranı aslında kafidir dezenfeksiyon etkisi için. Alkol oranının yükselmesi dezenfektan etkisini güçlendirir demek bir yere kadar geçerlidir.%70 lik alkol % 96’lık alkole göre daha başarılıdır örneğin dezenfekte etmekte. Çünkü içerikteki su, alkolün etki edeceği protein yapıları çözmekte yardımcıdır. Ayrıca yüksek oranlarda çok daha uçucu olduklarından dolayı tercih edilmez. Ama % 77 ‘lik ve % 80’lik kullanımları da mevcuttur tabi. Ayrıca alkol ucuzdur ve kolay da bir kullanıma sahiptir. Bu da alkol kullanımını avantajlı kılmaktadır.

bilim ve teknoloji-alkol-temizlik-ürün-dezenfektan-labpoint

-Bunların yanı sıra alkol protein yapılar açısından da çöktürücü olduğundan dolayı açık yaralarda ve mukozalarda kullanılmamalıdır. Hatta bununla ilgili olarak tendürdiyotun artık kullanılmamasını örneklendirebiliriz.

 

Gelin biraz da alkolün çeşitlerine bakalım;

 

En çok bilinen kuşkusuz ki;

 

Etil Alkol (etanol): İyi bir çözücü, dezenfektan, kimyasal hammadde gibi saymakla bitmeyen özelliklere sahip olan bu alkol çeşidi günlük hayatta da karşımıza çok çıkar.

 

Metil alkol: Boya sanayi, tarım ilaçları, deterjanlar gibi çeşitli kullanım alanları olan bu alkol sahte içkilerden de çok aşina olduğumuz bir türdür. İnsanlar için oldukça zararlıdır çünkü toksik bir malzemedir ve vücut tarafından sindirilemez.

 

İzopropil alkol: Kozmetikten dezenfektana, mürekkepten polimer sektörüne pek çok kullanım alanı olan bu alkol çeşidi de en çok bilinen alkollerdendir.

 

Bütil glikol , gliserin , setil alkol gibi sanayide kullanılan daha pek çok çeşidi vardır..

bilim ve teknoloji-alkol-labpoint bilim ve teknoloji-alkol-alkol türevleri-labpoint

Peki.. Denatüre Etil Alkolü duydunuz mu hiç ?

 

Üretimlerde kullanılan alkollerin gıda ürünü (içki) olarak kullanılmasını engellemek amacıyla oranları belirlenmiş maddeler eklenerek alkolün denatüre edilmesi sağlanır. Bu maddeler içerisinde en çok karşımıza çıkan denatonyum benzoattır (bitreks). Bununla birlikte Dietilftalat (DEP), İsopropil alkol, Tersiyer butil alkol, Metil etil keton, Asetik asit de kullanılan öteki denatüre edici maddelerdendir.

 

Gelelim asıl konumuza.

 

Aslında alkolün uzun yıllar kullanılmasının sebebi de gene bu bahsettiğimiz dezenfekte edici özelliğinin sayesindedir. Çünkü içerisinde mikroorganizmaların barınmasına izin vermez ve dolayısıyla uzun yıllar boyunca bozulmaz. Dolayısıyla alkolün miadı yoktur demek pek de yanlış bir tabir değildir.

bilim ve teknoloji-alkol-temizlik-labpoint

Ama unutmamak gerekir ki muhakkak içerisinde alkol bulunan ambalajın ağzının kapalı olması gerekmektedir. Çünkü alkolün moleküllerinin arasındaki bağlar zayıftır. Dolayısıyla buharlaşması kolay ve uçucu bir maddedir.

 

Sağlıkla kalın..

 

Kimyager

Zeynep ÇİMŞİR

Dostlarınızla Paylaşın !

Leave your comment