DOĞAL VE ORGANİK KOZMETİK. FARK NE?

Bu soruyu kendimize sormamız gerekiyor. Peki doğal, ekolojik, biyo veya organik kozmetik arasındaki fark nedir? Hepsi benzer görünüyor ama aslında ne anlama geliyor? Merak ediyorsanız, açıklığa kavuşturmak için buradayız!

DOĞAL KOZMETİK

Doğal kozmetik, doğal malzemelerle veya doğal içeriklerden türevlerle yapılanlardır. Örneğin çiçeklerden, kabuklardan veya meyvelerden elde edilen yağlar ve özler belirtilebilir. Bir kozmetik kısmen veya% 100 doğal olabilir. Ancak bu çevre dostu, organik veya vegan anlamına gelmez. Örneğin bir elma düşünün. Bir elma% 100 doğaldır, bunun anlamı organik midir? Hayır, öyle değil. Elmalar (doğal elmalar) vardır ve daha sonra organik elmalar (ekolojik elmalar) vardır. Peki organik elma nedir? Biraz sonra tanımlayacağız.

bilim ve teknoloji-doğal-organik-kozmetik-labpoint

BİYO, EKO, ORGANİK

Çevrenizdeki insanlara nerede yaşadığınıza bağlı olarak organik kozmetik, ekolojik kozmetik veya biyo kozmetik terimlerini kullanabilirsiniz. Bu biraz kafa karıştırıcı gibi görünebilir fakat sonuçta hepsi aynı şeyi ifade eder: Sürdürülebilir olarak yetiştirilmiş veya bir şekilde tedarik edilmiş malzemelerle yapılır.

Bu ne anlama gelmektedir?

Yani, başka bir deyişle bu ürünü oluşturan bileşenlerin bir kısmı veya tamamı kimyasal böcek ilaçları, yapay gübreler veya GDO’lar kullanılmadan yetiştirildi ve hasat edildi. Başka bir deyişle, doğal olmanın yanı sıra, aynı zamanda toksik değildirler. O elmayı hatırlıyor musun? Organik bir elma, herhangi bir kimyasal bileşene maruz kalmamış veya bir takım işlemden geçirilmemiş bir ağaç üzerinde büyümüştür.

bilim ve teknoloji-doğal-organik-kozmetik-ürün-labpoint

VEJETERYAN, VEGAN VE İŞKENCESİZ KAVRAMLARI NEDİR?

“İşkencesiz” kozmetik terimi kulağa biraz garip gelebilir ama bu ifade ile değilse de farklı bir ifade şekli ile duyduğunuzdan eminiz. Bu elbette hiçbir hayvanın, kullanılan malzemeleri veya kozmetik maddeyi test etmek için zarar görmediği veya aracı olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine hücreler ve gönüllüler kullanılır.

Vejetaryen kozmetikler veya gıda maddeleri, hayvansal maddeler içermeyen ürünlerdir (balina yağlarının ruj için kullanıldığı günleri hatırlıyor musunuz?)

Peki, şimdi karışıma veganı ekleyelim! Bir vegan kozmetik ürün yalnızca hayvansal ürünleri içermez aynı zamanda herhangi bir hayvansal ürünün türevini dahi içermez; örneğin süt, bal, yumurta vb.

bilim ve teknoloji-doğal kozmetik-test-labpoint

Bu aşamadan sonra dikkat etmemiz ve;

Organik kozmetik için HAYIR diyeceklerimiz.

– Hayvan testine HAYIR

– Genetiği değiştirilmiş organizma HAYIR

– Tartışmalı kimyasallar HAYIR

– Parabenler ve ftalatlar HAYIR

– Hazır sentetik renkler, boyalar veya kokular HAYIR

-Nano parçacıklar HAYIR

bilim ve teknoloji-doğal-organik-kozmetik-bakım-ürün-labpoint

Organik kozmetik için EVET diyeceklerimiz.

– Yüksek antioksidan seviyelerine EVET (% 60’a kadar)

– Sürdürülebilir kaynaklı organik bileşenlere EVET

– Şeffaf üretim süreçlerine EVET

– Biyolojik olarak bozunabilir bileşenlere EVET

– Maksimum minimum ambalaj ve geri dönüştürülmüş içerik EVET

– Yaban hayatı ve biyolojik çeşitliliği korumak için EVET

Ekolojik zincirde bir adım daha ilerliyoruz ve sadece bir ürünün içeriğini ve organik bileşenlerin sağlığımız için faydalarını değil, aynı zamanda çevreye olan etkisini de düşünmek zorundayız. Bunun sonucu olarak kozmetiklerimizde doğal, organik, toksik olmayan maddeler kullanmalıyız. Bu tarz kozmetik ürünlerde doğal yoldan elde edilen ve sürdürülebilirliği oldukça yüksek olan biochar (biyokömür) içerikli ürünlerin tercih edilmesi önemli bir adım olacaktır.

bilim ve teknoloji-doğal kozmetik-organik-biochar-kozmetik-labpoint

 

Prof. Dr. Berkant KAYAN

Aksaray Üniversitesi

Kimya Bölümü

 

Kaynaklar: www. ecologiccosmetic.com

www.soilassociation.org

 

Dostlarınızla Paylaşın !

Leave your comment