İKİNCİ EL OYUNCAKLAR ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ZARAR VERİYOR

PLASTİK FANTASTİK DEĞİLDİR !

Lego da dâhil olmak üzere ikinci el plastik oyuncaklar zehirli kimyasal maddeler içermekte ve çocuklara zarar verebilmektedir. Plastik Kirliliği makalemizde de belirttiğimiz gibi eski plastik oyuncaklar çocuk sağlığı açısından tehlike arz ediyor.

Araştırmacılar, 70’li ve 80’li yıllarda üretilen ve sağlık açısından zararları araştırılmamış oyuncakların modern güvenlik standartlarını karşılayamadıklarını belirlediler.

LEGO oyun tuğlaları, araştırmacıların kimyasal açıdan tehlikeli seviyelerde bulduğu eski plastik oyuncaklar arasında yer alıyor. Plymouth Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar, ikinci el oyuncakların modern güvenlik kontrollerini geçemeyeceğini gösteriyor.

Dinozor figürleri ve bebekleri de dahil olmak üzere 200 farklı oyuncak üzerinde yapılan testler sonucu yüzde oyuncakların yüzde 10’un üstünde en az bir tehlikeli kimyasal unsur içerdiği tespit edilmiştir.

bilim ve teknoloji-plastik-oyuncak-labpoint

Bulgularını, Journal of Environmental Science and Technology dergisinde yayınlanan bilim adamlarına göre;

Düşük miktarda zehirli olan fakat çocukların ağızlarına koyduklarında vücutlarında birikebilen elementlerden dokuz tanesi kontrol edildi.

Çocuklar, organları halen gelişmekte olduğu için bedenleri özellikle zehirli maddeler açısından risk altında olmaktadırlar.

Araştırmayı yöneten Dr Andrew Turner, “İkinci el oyuncaklar kimi aileler için cazip bir seçenek olabilmektedir, çünkü bu oyuncaklar doğrudan arkadaşlarından veya akrabalarından hediye olarak verilebilir,  internetten ucuza ve kolayca temin edebilir.”

“Daha önce kullanılan oyuncakların cazip maliyeti, kolaylığı ve geri dönüştürülebilirliği, daha küçük çocuklar için bedenlerinde kimyasal kirlilik oluşturma potansiyeline sahiptir.”

bilim ve teknoloji-plastik oyuncaklar-plastik kirliliği-labpoint

Plymouth’tan bilim adamları, Devon şehrindeki evlerden, kreşlerden ve ikinci el oyuncak satan mağazalardaki oyuncakları toplayıp analiz ettiler.Tüm oyuncaklar tamamen ya da büyük oranda boyasız kalıplanmış plastikten yapılmıştı.

Plastik figürler, inşaat oyuncakları, yapı taşları, oyunlar, bulmaca ve diğer oyuncaklarda oldukça zehirli elementler tespit edilmiştir. Bunun yanında; toplar, mermerler, yoyolar, araçlar, mektuplar, model arabalar, model trenler ve banyo oyuncakları gibi ‘etkinlik’ oyuncaklarda zehirli element düzeyi daha düşük miktarlarda tespit edilmiştir.

bilim ve teknoloji-plastik oyuncaklar-labpoint

Evinizde eski oyuncaklarınız varsa lütfen çocuklarınız kullanmadan, sınıflandırarak geri dönüşüm kutularına atınız.

 

Y. Kimyager Sema AKAY

Kaynak: https://www.thesun.co.uk

Dostlarınızla Paylaşın !

Leave your comment