KİMYA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 10 ŞEY
Yeni Başlayanlar için Temel Bilgiler
Kimya bilimi konusunda yeni misin? Kimya karmaşık ve korkutucu görünebilir, ancak birkaç temel ilkeyi anladığınızda, kimya dünyasını denemek ve anlamak için yola çıkacaksınız. İşte kimya hakkında bilmeniz gereken on önemli şey.
1) Kimya, Madde ve Enerji İlişkisinin Bir Çalışmasıdır.
Cümleyi ilk okuduğunuzda biraz kulağa garip gelse de kimyanın tanımlanmasında kullanılabilir.
Kimya, fizik gibi, maddenin ve enerjinin yapısını ve ikisinin birbiriyle nasıl etkileşim kurduğunu araştıran bir fiziksel bilim dalıdır. Maddenin temel yapı taşları moleküller oluşturmak için bir araya gelen atomlardır. Atomlar ve moleküller, kimyasal tepkimeler yoluyla yeni ürünler oluşturmak üzere etkileşime girer.
2) Kimyagerler Bilimsel Metotlar Kullanırlar.
Kimyagerler ve diğer bilim adamları dünyayla ilgili sorulara çok spesifik bir şekilde sorgular ve cevaplar: Bilimsel Yöntem. Bu sistem, bilim insanlarının deneyleri tasarlamalarına, verileri analiz etmelerine ve objektif sonuçlara ulaşmalarına yardımcı olur.
3) Kimyanın Birçok Alt Dalları Vardır.
Kimyayı birçok dallı ağaç olarak düşünün. Konu çok geniş olduğu için, öncelikle temel kimyası dersini bitirdiğinizde, her biri kendi odak noktası olan farklı kimya dallarını keşfedeceksiniz.
4) En Güzel Deneyler Kimya Deneyleridir!
Bu fikri savunmak biraz zor olabilir. Çünkü müthiş bir biyoloji veya fizik deneyi bir kimya deneyi olarak ifade edilebilir! Atom parçalanıyor mu? Nükleer kimya. Et yiyen bakteri? Biyokimya. Pek çok kimyager kimyanın sadece bir laboratuvar bileşeni olmasından dolayı değil, bilimin tüm yönleriyle alakalı olmasından dolayı kimyaya ilgi duyduklarını söylüyor.
5) Kimya Uygulamalı Bir Bilimdir.
Bir kimya dersi alırsanız, kurs için bir laboratuvar bileşeni olmasını bekleyebilirsiniz. Bunun nedeni, kimya, teoriler ve modeller kadar kimyasal tepkimeler ve deneylerle de ilgilidir. Kimyagerlerin dünyayı nasıl keşfettiğini anlamak için, ölçümlerin nasıl yapılacağını, cam eşyaların nasıl kullanılacağını, kimyasalların güvenli bir şekilde nasıl kullanılacağını ve deneysel verileri kaydetmek ve analiz etmek gerektiğini anlamanız gerekir.
6) Kimya Laboratuvarda ve Laboratuvar Dışında Olabilir.
Bir kimyager resmini çektiğinizde laboratuvar ortamında bir şişe sıvı tutan bir kişinin laboratuvar önlüğü ve emniyet gözlüğü takabileceğini düşünebilirsiniz. Evet, bazı kimyagerler laboratuvarlarda çalışıyor. Diğerleri mutfakta, tarlada, fabrikada veya ofiste çalışırlar.
7) Kimya Her Şey İçin Çalışıyor.
Dokunduğunuz, tadabileceğiniz veya koklayabileceğiniz her şeyin yapısı maddedir. Maddenin her şeyi oluşturduğunu söyleyebilirsin. Alternatif olarak, her şeyin kimyasal maddelerden oluştuğunu söyleyebilirsiniz. Kimyagerler madde üzerinde çalışıyorlar, bu yüzden kimya en küçük parçacıklardan en büyük yapılara kadar her şeyin çalışması olarak belirtilebilir.
8) Herkes Kimyayı Kullanıyor.
Kimyager olmasanız bile, kimyanın temellerini bilmeniz gerekir. Hayatınızın büyük bir kısmı kimya ile iç içe geçiyor. Kim olduğunuz ya da ne yaptığınız önemli değil, kimyasallarla çalışıyorsunuz. Onları yiyorsunuz, giyiyorsunuz, aldığınız ilaçlar kimyasallar ve günlük yaşamda kullandığınız ürünler kimyasallardan oluşuyor.
9) Kimya Bir Çok İş Fırsatı Sunuyor.
Kimya, kimya prensipleri ile birlikte matematik, biyoloji ve fizik konularına açıklık getirdiği için genel bir bilim ihtiyacını karşılamak ve multidisipliner olmak için iyi bir derstir. Üniversitede, kimya derecesi sadece bir kimyager için değil, pek çok sayıda kişi için heyecan verici ve kariyerinde başarılı olma fırsatı verebilir.
10) Kimya Gerçek Dünyada Sadece Laboratuvarda Değil.
Kimya pratik bir bilimin yanı sıra teorik bir bilimdir. Genellikle insanların kullandığı ürünleri tasarlamak ve gerçek dünya sorunlarını çözmek için kullanılır. Kimya araştırması, işlerin nasıl yürüdüğünü anlamamıza, bilgimize katkıda bulunmamıza ve neler olacağına dair tahminlerde bulunmamıza yardımcı olan saf bilim olabilir. Kimyagerler, kimya bilgilerini kullanarak bu bilgiyle yeni ürünler yapmak, süreçleri geliştirmek ve sorunları çözmek için diğer bilim dalları ile birlikte çalışabilirler.
Prof. Dr. Berkant Kayan
Aksaray Üniversitesi
Kaynak: https://www.thoughtco.com
1 Comment Leave a comment
Leave your comment
You must be logged in to post a comment.
Evrenin temelinde kimya olduğunu söylemek yanlış olmayacak sanırım;
Hocam çok güzel bir özet olmuş…Teşekkürler.